Wednesday, March 9, 2011

bisnes ku.....

  Salam semua...lama sungguh off kat Blog nie...baru ni on balik...kali ni nak cerita pasal bisnesku... korang pernah dengar SAMBAL HITAM? Mungkin ada yg tak pernah dgr dan makan..mungkin gak ada yg pernah dengar dan pernah makan...SEDAP!!!!!!!! tu kata org yg pernah makan sebab aku sendiri x makan ikan bilis alergik tahap 5.....boleh makan ngan roti,lempeng,nasi atau ratah macam tu je..dekat negeri Pahang sambal nie tersohor dekat daerah Raub,Kuala Lipis ngan Jerantut




                                  nilah rupa pokok belimbing buluh...tp yg ni belum berbuah.....




 nak rebus kena guna tin biskut atau tin minyak masak..kalau rebus periuk alamat bocor periuk asid dia kuat.

  Orang kg numey jadikan sambal nie sebagai salah satu punca pendapatan mereka...Sambal nie bahan utama nya Ikan bilis,lada renit(cabai burung),bawang besar yg dihiris,belimbing buluh yg direbus dan minyak tuk menggoreng...


                                  nielah rupanya belimbing yg dah direbus ngan garam kasar...


   Proses mula2 biasalah kopek ikan bilis kalau nk pakai yg kopek tu keras ikan bilis nya....pastu lada tu korang tumbuklah sambal lumat biji dia,tumbuk gak belimbing tu.gaul dlm satu bekas..panaskan minyak pastu goreng sampai kering..nk simpan lagi lama maka kena goreng bagi betul2 kering....kalau banyak minyak bila angkat tu tapis minyak dia....



                                                   proses mengoreng yg mengambil masa...


  dah pun siap kalau dah expert leh jual..hehehe kalau x buat jelah tuk makan sendiri ngan sedekah kat jiran2...




                                 nielah rupanya yg dah siap dipek dan siap tuk dipasarkan.....

                  terliur atau teringin...call numey tuk dapatkan stok...hahahaha...selamat mencuba bagi yg teringin nk buat sendiri....kalau tak cam biasa oder je .....

No comments:

Post a Comment